përfitimet e intimitetitNjë bashkëshort i ngushtë, i besueshëm është elementi që studiuesit janë më të lidhur me mirëqenien në studim pas studimit mbi përfitimet e intimitetit. Një çelës është aktiviteti seksual i shpeshtë i partnerizuar nga të gjitha llojet (minus marrëdhëniet penile-anale). Sipas studiuesve, "lidhja e shpeshtë me një partner fizikisht mund të nxisë ndjenjat e kënaqësisë emocionale, pavarësisht nga aktiviteti aktual".

Në botën e sotme me fokusin e saj të mprehtë në kënaqësinë e menjëhershme dhe seksin e nxehtë të menjëhershëm, intimiteti mund të bëhet viktima e fshehur. Me disponueshmërinë e gatshme të aplikacioneve falas si Tinder dhe Grindr, kultura e lidhjes është norma e re për shumë më tepër njerëz. Risia e vazhdueshme me një klikim ose shpullë. Çdo bashkëshort i mundshëm ndihet si një mundësi drithëruese për trurin tonë primitiv. Edhe një takim vërtet i mirë mund të jetë një rrugicë e verbër nëse një nga partnerët beson se mund të jetë dikush më i mirë vetëm pas qosheve. Kjo mund të çojë në nivele të larta të tronditjes në jetën romantike të një personi.

Kur hulumtoni përfitimet e intimitetit një tjetër ekipi i seksologjisë vuri në dukje se, "seksi i shkëlqyeshëm" kishte shumë pak lidhje me funksionimin e duhur fiziologjik (p.sh., ereksionet e vështira, vajosja e vaginës, marrëdhëniet seksuale, orgazma). Ata përfunduan, "Sjelljet dhe aktet aktuale seksuale janë shumë më pak të rëndësishme sesa ... mendja dhe qëllimi".

Shkencëtarët kanë filluar të gërvishtin sipërfaqen pse marrëdhëniet intime janë kaq të dobishme. Mbi të gjitha, ato zvogëlojnë stresin.  Oxytocin shoqërohet me prekje të ngrohtë dhe lidhje emocionale. A ju ndihmon të shpjegoni disa nga përfitimet që lidhen me lidhjen e çifteve? Ka gjithashtu interes në rritje për përdorimin e oksitocina si një trajtim i mundshëm për alkoolin dhe çrregullimet e tjera të përdorimit të substancave.

Studime që vlerësojnë variablat psikologjike

Studime që vlerësojnë variablat fiziologjike

kafshët